Isnin, 21 September 2015

Yangban: Golongan Pemerintah Tradisional KoreaSalah satu ciri utama dalam sejarah masyarakat tradisional Korea adalah wujudnya kelas masyarakat yang dikenali sebagai Yangban. Semasa saya membaca perihal golongan Yangban ini, saya merasakan masih wujud golongan ini cuma namanya sahaja yang berbeza iaitu Chaebol. Sungguh lucu dalam saya meneliti sejarah masyarakat lampau yang menekankan struktur masyarakat yang mempunyai kelas yang sangat jelas, kita sebenarnya masih terperangkap dalam kondisi sama. Cuma bentuknya yang berbeza.

Golongan Yangban mempunyai definisi dan situasi yang berbeza pada zaman Koryo dan Chosun. Perbezaan ketara adalah pada zaman Koryo hanya pegawai yang mempunyai jawatan di istana sahaja yang mempunyai taraf sebagai Yangban dan mempunyai taraf istimewa. Namun begitu pada zaman Chosun, Yangban tida diperakui sebagai satu kelas istimewa dalam sistem kerajaan dan mereka digolongkan sebagai orang awam atau rakyat biasa iaitu, Yangin. Oleh sebab itu, mereka ingin menjaga keistimewaan golongan mereka melalui perkahwinan antara keluarga Yangban dalam masyarakat.

Taraf wanita golongan Yangban 

Sungguh menarik kerana taraf wanita golongan Yangban tetap sama walaupun telah berpindah ke rumah suami. Kedudukan sosial keluarga wanita sangat penting bukan sahaja dalam proses perkahwinan tetapi ia juga mempunyai pengaruh besar ke atas perkahwinan mereka dan malah tetap penting setelah kematian suami.

Namun begitu, dalam meneliti kedudukan wanita semasa zaman ini dapat dilihat ianya berbeza mengikut kelas. Oleh itu, walaupun wanita golongan atasan seperti Yangban memang mendapat kedudukan istimewa manakala wanita golongan bawahan berada di dalam kondisi yang sangat daif dan malah kebanyakan mereka tidak mempunyai nama dan hanya mempunyai gelaran yang disandarkan kepada ahli keluarga lelaki misalnya anak perempuan Kim atau ibu kepada Jeong.

Semasa zaman ini juga, hamba perempuan sering dijadikan tempat memuaskan nafsu bagi golongan Yangban lelaki dan dibenarkan dalam struktur masyarakat. Terdapat peristiwa seorang hamba perempuan telah dirogol oleh seorang murid tuannya dan tuannya hanya menasihati anak muridnya kerana gusar akan pembelajaran anak muridnya yang dari golongan Yangban bukan kerana membela hamba perempuan tersebut.

Ekonomi

Menurut buku ini, asas ekonomi golongan Yangban semasa zaman Chosun selain daripada menerima Nokbong , ialah tanah dan hamba. Nokbong sejenis gaji daripada kerajaan yang berbentuk seperti beras dan barangan lain yang dipungut dari rakyat namun begitu penerimaan Nokbong tidaklah begitu tetap dan kerap. Oleh itu, kebanyakan Yangban memiliki tanah sendiri sama ada mereka memegang jawatan kerajaan atau tidak. Kaedah-kaedah yang dapat meluaskan tanah miliknya adalah melalui pewarisan, perkahwinan dengan golongan kaya, pembelian dan penerokaan.

Semenjak Nokbong semakin kurang memberi sumbangan terhadap ekonomi pegawai kerajaan, sunmul atau hadiah pula menjadi salah satu sumber ekonomi golongan Yangban. Hadiah ini selalunya diterima daripada pegawai luar bandar, sanak saudara, rakan sekerja dan anak buah. Hadiah pula terdiri dalam pelbagai bentuk seperti hasil tanaman, kain kapas, beras, daging, kertas, bahan api dan sebagainya yang berharga dan menjadi barang keperluan seorang Yangban.

Perbincangan buku kemudian menjurus kepada aktiviti seperti penerimaan hadiah istimewa, hubungan dengan Kisaeng, dan pengambilan isteri kedua iaitu Cheop dan pemerintahan Yangban di luar bandar.


Khamis, 17 September 2015

Sejarah Politik Moden Korea

Sejarah politik Korea adalah sangat kompleks dan melalui pelbagai jalur yang menarik. Oleh sebab campur tangan kuasa besar negara ini terbahagi dua lalu membentuk dua buah negara yang jauh berbeza. Setelah pemisahan dua Korea ini, Korea Selatan yang diberikan nama Republik Korea dengan sokongan Amerika Syarikat melaksanakan demokrasi dan berkembang maju. Republik Korea ini selepas kemerdekaan negara mereka melalui pelbagai jenis pemerintahan, autokrasi, pemerintahan tentera, sistem Yushin dan pemeringkatan demokrasi.

Dengan menonjolkan perkembangan politik bagi setiap generasi Presiden, buku ini menampilkan 11 bab yang bermula dengan perbincangan mengenai kemerdekaan dan penubuhan negara Korea Selatan. Kemudian diikuti perbincangan pemerintahan Rhee Syng-man (1946-1960), Chang Myun (1960-1961), Park Chung Hee (1961-1972), Park Chung Hee ke-2(1972-1979), Chun Doo Hwan (1980-1988), Roh Tae Woo (1988-1993), Kim Young Sam (1992-1998), Kim Dae Jung (1998-2003) dan Roh Moo Hyun (2003-2008). Buku ini sangat membantu bagi mereka yang ingin mengetahui secara ringkas sejarah politik Korea.


Rabu, 16 September 2015

Othello: Siri Sastera Klasik ITNM


Buku ilustrasi ringkas seperti ini sangat bagus untuk sekadar kita celik terhadap sastera klasik popular barat. Sekurang-kurangnya kita tahu mengenai karya agung William Shakespeare tanpa perlu membaca buku yang terlalu panjang.

Watak Othello yang sangat hebat dalam strategi peperangan akhirnya musnah dengan sikap cemburu yang membuta tuli. Betapa sangat mudah lelaki yang gagah dikalahkan dengan sikap licik orang bawahan (Iago) yang bijak menggunakan kelemahan ketua yang dimusuhinya.

Kisah seperti ini bukan sahaja relevan untuk masa dulu tetapi tetap relevan sebagai pedoman masa kini.

Buku ini terbitan tahun 1995 dan saya bangga dengan usaha Institut Terjemahan Negara menerbitkan buku seperti ini yang memudahkan orang seperti saya untuk celik karya klasik.


Isnin, 14 September 2015

Dunia Sama Rata, Thomas L. Friedman
Semasa membeli buku ini di pesta buku beberapa bulan yang lepas, saya sedikit skeptikal terhadap kualiti buku terjemahan ini. Namun ternyata Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) telah melakukan terjemahan yang baik. Buku ini sudah lama berada di dalam senarai bahan bacaan saya namun sering tidak berkesempatan untuk memiliki dan membacanya. Mujur sahaja ketika di pesta buku, ITNM membuat promosi separuh harga dan demi menghabiskan baucar buku yang berbaki RM50, Dunia Sama Rata saya beli.

Padang Yang Rata

Apabila saya mula membaca buku ini, saya tertanya-tanya apakah yang beliau maksudkan dengan dunia yang rata. Ternyata apa yang beliau maksudkan adalah peluang yang sama rata. Cara Friedman membawa kita ke arah persoalan tersebut sangat menarik. Beliau dengan santai menceritakan bagaimana beliau mendapat ilham untuk menulis buku ini. Perkongsian beliau membawa pembaca seolah-olah turut sama memikirkan persoalan yang bermain di kotak fikir beliau. Selepas membaca beberapa bab buku ini, saya sendiri terfikir-fikir akan dunia yang akan datang.

Masih Relevan

Betapa saya memikirkan ketika buku ini diterbitkan masih tidak begitu nyata bukti perataan dunia yang beliau ingin sampaikan terutamanya di Malaysia yang ketika itu masih belum begitu banyak capaian internet. Kini, walaupun capaian internet di negara kita masih perlu dipertingkatkan, namun sekurang-kurangnya capaian internet di bandar-bandar utama adalah amat baik. Oleh sebab itu buku beliau adalah sangat relevan ketika ini.

Sebagai pembaca saya bersetuju dengan pendapat beliau mengenai dunia sama rata dalam perspektif globalisasi ilmu. Ianya dibuktikan dengan berlakunya penyebarluasan ilmu secara pukal dan percuma sehingga sesiapa pun boleh menguasai sesuatu ilmu tanpa batasan. Suatu masa dahulu, hanya golongan atasan dan berpendidikan sahaja yang mempunyai akses terhadap buku dan bahan bercetak namun kini, boeh dikatakan lebih banyak capaian terhadap maklumat dan ilmu yang disebarluaskan secara percuma.

Maka muncul manusia yang pelbagai latar belakang menulis mengenai pelbagai perkara. Sesiapa sahaja boleh menjadi pakar terhadap sesuatu bidang dan memperoleh pendapatan daripadanya. Minat dan bakat, kini menjadi satu bahan dagangan, anda cuma perlu konsisten. Misalnya seorang gadis cantik memperoleh pendapatan hanya dengan mengajar teknik 'make up' secara online. Gitaris, pemuzik dan artis, terpaksa menonjolkan diri mereka melalui aplikasi video yang percuma dan menukar strategi pendapatan mereka daripada penjualan album kepada konsert dan persembahan secara langsung.

Ahli sains, doktor, pengkaji dan jurutera menerbitkan hasil kajin mereka secara percuma. Aplikasi perkongsian percuma memudahkan akses terhadap ilmu seperti ini. Portal berita online menguasai pembaca. Dadah sintetik boleh diproses mengikut manual yang diperoleh dari internet. Bahan letupan juga sama. Dunia sama rata.

Namun, kita membayar kebebasan penyebaran maklumat ini dengan harga yang mahal juga. Harganya adalah sebuah ruang peribadi. Kini, sangat mudah untuk ruang privasi kita dicerobohi oleh sesiapa sahaja. Mungkin sahaja semalam anda santai berseorangan di pantai tanpa manusia, keesokkan harinya anda popular di laman instagram kerana dirakam curi. Lebih malang lagi sekiranya ianya pula disebarluas oleh laman portal murahan seperti Siakap Keli, The Hype Media dan sebagainya. Sepanjang masa kita diperhati. Ruang peribadi menjadi terlalu sempit.

Dunia Tidak akan Pernah Sama Rata

Walaupun perbincangan Friedman sangat menarik, namun saya tetap berpendapat dunia ini tidak akan pernah sama rata. Sekiranya sistem yang sedia ada tetap wujud, manusia yang terpinggir dan tersisih daripada sistem akn terus tertindas dan tidak memiliki peluang yang sama. Manusia yang tidak diiktiraf di dalam negara yang didudukinya tetap tidak mendapat peluang yang sama seperti rakyat yang lain. Orang miskin tetap tidak mendapat akses terhadap perkara asas seperti air, makanan da tempat tinggal apatah lagi internet.

Masih sahaja yang kaya tetap kaya. Tulisan ini juga tulisan manusia yang 'privilege'.

Kesimpulan

Dunia Sama Rata tulisan Thomas L. Friedman adalah satu tulisan yang menarik. Ianya menggambarkan peluang dan cabaran yang harus kita hadapi. Ianya membuatkan kita berfikir mengenai masa depan. Mungkin dunia kembali bulat. Tiada siapa yang tahu.

Empat bintang buat Dunia Sama Rata.