Isnin, 22 Disember 2014

The Tipping PointBertukar Fikiran

Buku ini adalah pemberian Aunty Fadillah, seorang nenek kepada anak murid saya. Kami memang banyak berbual dan bertukar fikiran lalu beliau mengetahui minat saya terhadap membaca. Kami berdua berkongsi minat yang sama terhadap tulisan Malcolm Gladwell. Dengan jujur saya memberitahu bahawa saya hanya baru membaca dua buah buku hasil tulisan Gladwell iaitu Blink dan Outliers. Kami berdua lalu rancak berkongsi bahagian buku yang kami gemari. Saya memberitahu beliau fakta mengenai pemain hoki ais yang lahir pada bulan Januari adalah antara yang paling saya ingati. Bagaimana bulan kelahiran secara tidak langsung turut mempengaruhi peluang kejayaan seseorang. The Blink pula menguatkan kepercayaan saya terhadap intuisi. Jujur saya katakan 'The Blink' antara buku yang menginspirasi saya dalam membuat keputusan untuk menyambung pelajaran.

Hadiah

Hasil perbualan itu beliau menghadiahkan saya beberapa buah buku dan salah satunya adalah The Tipping Point dengan syarat sekiranya beliau mahu membacanya kembali beliau boleh meminta kembali buku ini untuk dipinjam. Saya bersetuju sahaja. Saya bertemu rakan yang baik. Walaupun jarak umur kami berbeza, Aunty Fadillah saya anggap sebagai rakan bual yang baik.

Malcolm Gladwell di dalam bukunya sering menggunakan kajian sosial yang dilakukan di universiti sebagai contoh diantaranya kajian popular seperti eksperimen surat berantai Milgram, kajian "Stanford Prison" dan kajian sosial "The good Samaritan" oleh John Darley.

'The Connector'

Perkara yang paling saya sukai di dalam buku ini adalah teori 'the connector' atau si penghubung. Manusia yang menjadi penghubung ini adalah sangat penting dan secara umumnya penghubung ini tidak menyedari mereka adalah 'the connector'. 'The connector' mempunyai jaringan sosial yang banyak, rakan yang banyak dan menikmati kehidupan bersahabat.

Setelah membaca ciri 'the connector' saya mula mencari siapa yang menjadi 'the connector' di lingkungan sahabat saya. Secara tidak sedar saya melakukan kajian sosial saya sendiri.


'The Stickiness Factor'

'The stickiness factor' adalah berdasarkan kajian  tentang siri rancangan televisyen untuk kanak-kanak. Berdasarkan kajian yang dilakukan, maka terhasillah siri Sesame Street. Membaca bahagian buku ini adalah menarik kerana banyak yang dapat saya gambarkan kerana saya sendiri adalah salah seorang peminat siri Sesame street semasa kanak-kanak. Apabila Gladwell menyebut tentang burung kuning besar bersama karakter gajah, saya faham dengan sendiri. Kemudian beralih pula kepada Blue's clues. Teori bagaimana rancangan kanak-kanak ini dapat meningkatkan perhatian kanak-kanak terhadap televisyen supaya mereka dapat belajar melaluinya. Hasilnya, lihat sahaja bagaimana kanak-kanak kini mula berinteraksi dengan televisyen yang tidak bernyawa itu.

Polis New York

Kisah bagaimana Jabatan Polis New York membendung jenayah dengan bermula daripada usaha kecil iaitu membenteras grafiti. Rupa-rupanya melalui pembenterasan grafiti polis dilihat lebih serius dalam menangani jenayah dan keadaan ini mewujudkan suasana yang akhirnya mengurangkan kemungkinan penjenayah baru wujud.

Ya-Ya Sisterhood

Ini kali pertama saya mendengar judul buku ini. Salah satu kebaikan membaca buku adalah anda akan terdorong untuk membaca bahan bacaan lain yang diperkenalkan penulis. Ianya seakan virus yang berjangkit, pembaca buku tegar selalunya akan sentiasa menemukan judul-judul buku untuk yang seterusnya. Kisah bagaimana buku ini berjaya adalah melalui kumpulan-kumpulan kecil yang menjadikan buku beliau sebagai bahan bacaan perbincangan. Kumpulan-kumpulan ini selalunya saling berkait lalu secara tidak sedar melakukan kempen terhadap buku ini. Secara asasnya mestilah buku ini memang sedia ada bagus, namun faktor buah mulut kumpulan membaca ini menjadikan buku Ya-Ya Sisterhood popular.

Keseluruhan

Saya tahu saya tidak akan kecewa dengan penulisan Malcolm Gladwell. Saya mengaku saya adalah pembaca yang memilih penulis. Sekiranya saya sudah meminati penulis tertentu, saya akan cuba membaca dari penulis yang sama. Saya seorang yang setia. Namun apabila beliau sering menggunakan hasil kajian orang lain misalnya kajian Milgram, kajian John Darlaey dan sebagainya, ini sedikit mengecewakan saya. Beliau harus melakukan kajian sendiri berbanding hanya mengambil manfaat dari kajian orang lain.

#PerempuanHarusBicaraBagiPihakDirinya!
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.