Isnin, 26 September 2011

Pengajaran yang "Mahal"
Nak selesa?

Seperti kebiasaan pada waktu petang Ahad jika berkesempatan saya pasti akan berjoging di Taman Jaya. Dek kerana perlu membeli topup dan beberapa keperluan saya membawa bersama dompet. Selalunya saya tidak membawa dompet jika berjoging, menyusahkan.. Dompet tersebut diletakkan di ruang bawah tempat duduk motosikal kerana tidak selesa jika membawa barang ketika berjoging. Kesilapan pertama kali saya itu akhirnya membawa padah apabila pencuri dengan senang hati mengambil dompet saya dengan senang hati. Bahagia buat pencuri tersebut.

Pengajaran 1: Jangan meninggalkan barang berharga di ruang bawah motosikal. (Saya insaf..)

Polis

Apabila menyedari kehilangan dompet tersebut selepas selesai berjoging lebih kurang pukul 6.50 p.m saya bergegas menuju ke Balai Polis Petaling Jaya dan membuat laporan kecurian. Semasa melapor saya menceritakan kejadian dan keadaan motosikal saya yang tidak mempunyai apa-apa kesan tetapi berlaku kecurian. Lebih kurang 30 minit saya membuat laporan dan setelah laporan dibuat di 'print'. Barulah pegawai tersebut memberitahu bahawa saya perlu menunggu seorang pegawai untuk mengesahkan laporan saya.

Telefon bimbit saya yang kehabisan kredit menyebabkan saya tidak boleh menghubungi sesiapa. Saya meminta izin untuk menunaikan solat di surau sementara menunggu. Surau kosong. Semua polis pun sibuk kot, solat sendiri-sendiri. Entah.

Usai solat, saya terus kembali ke pejabat tadi dan bertemu dengan Sarjan T. Sudahlah sedih kehilangan dompet, saya lantas dimarahi. Saya juga malah dituduh membuat laporan palsu kerana motosikal saya tidak mengalami kesan dikopek. Geram betul!

Beliau dengan tegas menyatakan saya sewajarnya tidak menulis unsur kecurian tetapi menulis laporan kehilangan atas kecuaian. Masalahnya dompet saya memang dicuri, bukan keciciran. Dengan hati yang sakit saya sekadar mengangguk dan segera meminta kebenaran untuk balik kerana sudah lewat malam. Lebih baik membisu. Jika tidak, mungkin terkena tuduhan lain pula.. Sampai di rumah lebih kurang pukul 8 mlm.

Pengajaran 2: Sentiasa ingat cara nak minta kredit advance.. Bersabar jika berhadapan dengan orang yang garang tak bertempat.. Solat, Solat dan solat.. hahaha..

Taman Jaya

Semasa membuat permohonan Mykad yang baru saya terserempak dengan seorang junior PMI yang juga kehilangan dompet di Taman Jaya. 100% kejadian yang dia alami sama seperti saya, kecuali dia terkena pada hari Sabtu dan saya pula pada hari Ahad. Kami membuat kesimpulan, bahawa memang terdapat kumpulan yang tertentu membuat aktiviti mencuri sebegini di Taman Jaya. Polis, sila bertindak..

Pengajaran 3: Taman Jaya is not a safe place.. seram..

Seharian

Untuk mengganti semua dokumen yang hilang i/c, lesen, kad-kad atm kesemuanya mengambil masa sehari. Hari ni, pagi-pagi lagi saya dah keluar menuju ke JPN Petaling Jaya, bayar RM10 untuk MyKad baru selesai lebih kurang pukul 11. Kemudian terus menuju ke Pejabat Polis Petaling Jaya, buat bayaran RM2 untuk resit dari polis baru salinan laporan polis diterima oleh JPJ. Di JPJ, perlu ada gambar jadi buat bayaran RM10 untuk gambar passport dan RM20 untuk mengganti lesen yang hilang. Selesai urusan dengan kerajaan, baru saya uruskan kad-kad bank.

Setiap kad atm yang hilang perlu dibayar RM12. Total semua kerugian saya termasuk RM50 yang telah pencuri berjaya dapat ialah RM110... Malah saya terpaksa berhutang dengan rakan untuk membayar segala perkara di atas.. Pengajaran yang "Mahal"... haha

Pengajaran 4: Miliki kawan yang baik yang boleh bagi kita pinjam duit RM50 ke atas..huhu

Apa yang perlu anda lakukan jika berlaku kejadian yang sama?

1. Sejurus mengetahui bahawa anda kehilangan dompet, segera kenal pasti jumlah wang, dokumen yang terdapat di dalam dompet. Senaraikan segera. (Dalam otak pun xpe)
-MyKad
-Lesen
-Kad ATM CIMB
-Kad Debit Maybank
-Kad Kredit
-Kad Debit Bank Islam

2. PENTING!! Terus hubungi nombor talian pelanggan (Customer service line) bagi kad yang mempunyai nilai dan risiko yang lebih tinggi dahulu. Seperti senarai di atas, Kad Debit dan Kad Kredit adalah lebih merbahaya berbanding kad ATM. Block kad-kad tersebut dahulu.

Duit anda, jadi anda tahu yang mana mempunyai lebih banyak nilai 'purchase' dan 'limit' nya kan? Dahulukan yang lebih bernilai.. Untuk mengurangkan kadar kerugian..

Langkah bersedia:
1. Pastikan sentiasa mempunyai nombor customer care line kesemua bank anda agar tidak kelam kabut untuk mencarinya. Jika terlambat beberapa minit pun anda akan mengalami kerugian kerana kad debit dan kad kredit sangat mudah untuk digunakan dan sukar dikenalpasti. Saya mengalami kerugian RM40 kerana lambat sejam menghubungi Maybank disebabkan urusan dengan polis. Pencuri telah menggunakan kad debit saya di dua buah stesen minyak iaitu Shell dan Esso dalam masa 30 minit sahaja.

2. Jika anda bukanlah pengguna tetap kad debit untuk tujuan pembelian (purchase) 'limit'kan kad debit atm anda kepada RM0. Jika ingin menggunakannya anda boleh menukar semula nilai 'purchase limit' anda kepada nilai yang dikehendaki. Ini adalah lebih selamat.

2. Terus melakukan laporan polis di Balai Polis berdekatan. Jika boleh sentiasa memiliki nombor telefon polis kawasan anda untuk pengesahan balai cawangan mana yang anda perlu lakukan laporan.

Seperti biasa, pastikan anda mengingati kesemua maklumat berkaitan kejadian tersebut. Jika anda sudah mempunyai RM2 boleh bayar terus untuk mendapatkan report pengesahan yang akan digunakan untuk JPJ, jika tidak anda perlu datang semula setelah mempunyai kad pengenalan sementara.

3. Proses membuat MyKad baru. Pastikan membawa laporan polis dan RM10. Jika perempuan bertudung, pastikan memakai tudung berwarna gelap seperti hitam dll.

4. Jika belum membayar RM2, langsaikan kepada Polis.

5. Bawa Salinan sementara Kad Pengenalan, gambar passport sekeping dan jika anda tidak mendapat pengecualian bayar RM20.

6. Pastikan anda mengetahui prosedur setiap bank agar tidak perlu berulang alik ke rumah untuk mengambil dokumen. Jika antara semua kad bank yang hilang terdapat akaun yang tidak dibuka di cawangan berhampiran, selesaikan urusan bank itu dahulu kerana bank perlu menghubungi cawangan di mana anda membuka akaun untuk manghantar fax pengesahan tandatangan. Ini akan mengambil masa yang lama dan kadang-kadang bank akan meminta anda pulang dahulu dan datang semula setelah dihubungi.

Prosedur CIMB:
kad pengenalan sementara dan 2 antara dokumen asal berikut:
- Surat beranak
- Pasport
- lesen memandu
- bil utiliti
- Kad Matrik Pelajar

Prosedur Maybank:
Kad pengenalan sementara dan lesen sudah mencukupi.

Kesimpulan:

Beringat sebelum kena. Namun pastikan kita sentiasa bersedia apabila berhadapan dengan situasi yang tidak dijangka. Walau bagai mana cara pun kad bank kita hilang pastikan anda bertindak segera. Saya yang berkhidmat, sekian terima kasih. (^_^)..Sabtu, 24 September 2011

Kaki
Kaki
besarkan langkahmu
biar cepat
biar hebat

Kaki
hayunkan lagi langkahmu
biar jauh
biar kukuh

kaki
ayuh

kaki
ayuh

kaki
pergilah jauh
pergilah jauh
biar seluruh alam kau tempuh
biar semua sempadan kau rempuh

walau jiwamu rusuh
walau jiwamu gemuruh
jangan mengeluh
teruskan langkahmu
pergilah jauh
pergilah jauh
pergilah jauh...


Pagi, Taman Jaya

Khamis, 22 September 2011

Once Removed
It's a comeback

Hmm, it's been a few month.. This is not a very good book for a comeback post, but I'm glad I can write something about it.

Why?

Why did I read this book? Because the scene is Kuala Lumpur, it was written by a 'Mat Salleh', the colour of the book is Orange, it is cheap (RM9.90-BookXcess) , and the name of the writer sounds sexy.. Try to read it with an accent, Andrew Leci.. haha..

Funny

I cannot stop laughing when he made jokes about certain things on Malaysia. It showed us another side of Malaysia that we may not realized before. He write about the Malays, the Chinese, the Indian and even write about Dato' and Tan Sri.

I'd really love when he write a few Malay words as footnotes entitled "words learn today". The funny things is most of the words were similar as English like 'botol= bottle', 'tayar=Tyre' and etc.

I hate his 'not so funny' jokes..

He also made a lot of sexual jokes.. I hate them..

Overall I'm not a fan of the book but I certainly can guarantee that this book is really funny and witty.. Half of myself hate it in certain way but another half showed that I can really laugh on his jokes.. I can't give any star to this book..