Selasa, 28 Jun 2011

Crying out loud..

Middle of the night
I stare
the moon never seem to care
I just don't dare

The end of it
never seem fit
never mean to shout
I'm crying out loud..

Crying out loud..

Ahad, 19 Jun 2011

Namaku Bukan Maria

" Hidup ini laksana kembara,
Bawalah bekalmenempuh jalan,
Cinta hamba cinta sementara,
Cinta kekal kepada tuhan."

-Abdul Ghaffar-

Natrah

Namaku bukan Maria merupakan kisah Natrah versi novel yang membawa sisi seolah-olah Natrah mempunyai kehidupan yang islami serta mempunyai pengakhiran yang berbeza. Kebanyakan rakan saya menunjukkan minat yang mendalam terhadap novel ini dan mendorong saya membacanya. Namun setelah membacanya, secara peribadi saya bukanlah peminat novel ini.


Sarat Ilmu

Penulis novel ini patut dipuji dengan selitan kisah-kisah sirah Rasulullah yang menarik serta banyak memberi info kepada pembaca. Antara kisah yang menarik adalah kisah Mus'ab bin Umair setelah memeluk Islam. Bagaimana ibu beliau cuba mengugut Mus'ab agar meninggalkan Islam dengan mogok lapar. Antara lain, kisah Ammar yang terpaksa menyamar kufur kerana berada diancam nyawanya juga diselitkan secara bijaksana oleh penulis di dalam novel ini.


Bahasa

Namun saya merasakan penulis perlu lebih berhati-hati di dalam memilih perkataan dan dialog yang sesuai dengan latar masa cerita ini. Latar masa novel ini adalah sekitar zaman penjajahan Jepun dan British. Oleh sebab itu, tidak wajar penulis menggunakan perkataan yang moden sehingga menyebabkan dialog serta cerita ini sedikit ganjal. Mungkin penulis mempunyai pandangan beliau sendiri mengenainya.

Keseluruhan

Saya memberikan 2 bintang sahaja kepada novel ini kerana saya berpendapat terdapat perkataan yang tidak sesuai dengan latar masa. Jika penulis menyelit sedikit Bahasa Jepun dan Inggeris di dalam novel ini untuk dialog antara Che Aminah dan tentera Jepun pasti buku ini akan lebih menarik dan berkesan. Sekadar pandangan. 2 bintang ini khusus untuk ilmu yang terdapat di dalam buku ini. Plot cerita juga biasa sahaja.


Rabu, 15 Jun 2011

Pemikiran Tuan Guru"Kalau mu samseng, Aku (Tuhanmu) lebih samseng, kalau mu jahat, Aku (Tuhanmu) lebih jahat, dan kalau mu sombong, Aku (Tuhanmu) lebih sombong."

-Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat-

Pemikiran

Buku dimulai dengan perkaitan PAS sebagai sebuah gerakan Islam terus pembaca dibawa mengenali peribadi Tuan Guru Nik Abdul Aziz kemudian barulah penulis membahaskan mengenai pemikiran Tuan Guru.

Secara keseluruhan penulis hanya mengutarakan pemikiran Tuan Guru mengenai isu semasa sahaja iaitu lebih kepada mengulas petikan kata-kata Tuan Guru yang disiarkan oleh media massa. Sekiranya anda adalah seorang pemerhati politik Malaysia, anda pasti akan terbiasa dengan petikan-petikan yang dimuatkan penulis di dalam buku ini.

Kredit diberikan kepada penulis kerana mengulas petikan kata-kata tersebut dalam bentuk pemikiran. Namun begitu, saya mengharapkan perbahasan mengenai pemikiran Tuan Guru ini adalah lebih kritis. Di dalam buku ini semuanya baik-baik belaka. Saya suka kiranya terdapat sedikit kritikan di dalam buku ini namun mungkin penulis mempunyai persepsi yang berbeza dengan saya.


Tidak Perlu

Secara jujurnya saya merasakan bab pertama buku ini tidak wajar dimasukkan bersama. Keseluruhannya seolah tidak berkait dengan pemikiran Tuan Guru. Malah saya berasa seolah-olah penulis sengaja menambah bahagian pertama untuk meningkatkan bilangan muka surat buku ini.

Setinggi-tinggi maaf buat penulis atas komen saya di atas. Sekiranya buku ini fokus kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz sahaja tanpa memasukkan bab 1 yang penuh dengan fakta yang pada pendapat saya tidak perlu sudah pasti saya akan berikan lebih bintang buat penulis. Semasa membaca bab satu saya seolah-olah terkapai-kapai mencari di mana Tuan Guru. Dimana?


Suka

Buku ini akan memberi peluang yang lebih luas bagi mereka yang tidak pernah mengenali Menteri Besar Kelantan ini supaya mengenali beliau. Bukan setakat mengenali beliau tetapi boleh dikatakan mampu memberi persepsi baru terhadap negeri Kelantan. Banyak isu berkaitan negeri Kelantan yang diketengahkan seperti pengharaman arak, iklan perempuan bertudung, kes rotalti minyak dan sebagainya.

Apabila saya meneliti kembali isu-isu yang diketengahkan, isu berkaitan pengharaman arak dan iklan perempuan bertudung adalah antara isu yang saya suka. Pengalaman saya menjejakkan kaki buat pertama kali di Kelantan setelah sekian lama mendapat maklumat palsu mengenai kedaifan negeri Kelantan, saya kagum. Bayangkan papan tanda iklan menggunakan perempuan bertudung dan bertulisan jawi? Nyata, seolah saya berada di zon yang berlainan. Tidak pernah saya melihat papan tanda yang di Kelantan di negeri lain. Tidak pernah. Sudahlah bahasanya pun berlainan, suasana pun sedikit berlainan.


Pantun

"Manis sungguh dokong tuan,
Malam resah pelita mati,
Payah apa sokong bulan,
Mungkin susah tapi tak mati."
Saya suka pantun yang diselitkan di dalam buku ini. Halus dan bijak.

Mungkin kerana saya merasa tidak cukup atau tidak puas membaca isi pemikiran Tuan Guru, saya memandang pantun ini sekadar perasa tambahan yang sekadar untuk menjadikan buku ini lebih menarik. Sampingan.

Namun, sekiranya penulis mengulas pantun yang diselitkan ini didalam bentuk pemikiran, ianya pasti memberikan sebab yang lebih baik untuk memasukkan pantun-pantun tersebut. Entahlah.

Keseluruhan

Teknik penulisan buku ini ada sedikit menyerupai teknik penulisan Ust Riduan Mohamad Nor (pendapat peribadi). Kulit buku ini cantik. Editor perlu menyemak semula beberapa salah ejaan di dalam buku ini. Maaf, jarang buku terbitan PTS mempunyai salah ejaan.

Saya hanya memberikan buku ini 3 bintang sahaja, jika bab 1 buku ini tiada, mungkin lebih banyak bintang buat Aizat. 3 pun sudah cukup kan Aizat?


Nota Kaki

Penulis merupakan junior saya di dalam Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) dan GAMIS. Penulis telah menghafal 30 juzuk al-Quran, graduan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya dan seorang aktivis Mahasiswa Islam yang aktif. Beliau aktif menulis di blog beliau 'Secawan kopi Secangkir Idea'. Tahniah Aizat, kerana telah berjaya menjadi seorang penulis buku.

Selasa, 14 Jun 2011

Eliana


"Kami memang miskin. Baju ini juga lungsuran, dibeli di pasar loak. Lantas kenapa? Apa itu hina? kehidupan rendahan? Asal kau tahu, Bapakku tidak akan pernah menjual seluruh kampung kepada kalian."
-Eliana-
Anak Pemberani

Gelaran anak pemberani ini memang sesuai dengan watak Eliana. Malah penulis sengaja memulakan novel dengan kisah berani Eliana berteriak "JANGAN HINA BAPAKKU!" semasa pertemuan wakil kampung bertemu pemerintah. Membaca kisah ini menunjukkan bahawa Eliana lebih mirip dengan watak Mamak.

Kisah percintaan Mamak

Saya sangat tertarik dengan kisah percintaan Mamak dan Pak Shahdan. Menarik sehingga membacanya juga boleh membuat saya tersenyum-senyum seorang. Lebih membuat saya tertawa adalah kebijaksanaan Burlian menggoda Mamak untuk bercerita. Nyata Burlian memang watak yang paling saya sukai antara ketiga-tiga buku yang saya pernah baca.

Senyum saya bertambah manis apabila membaca bait-bait pantun Pak Shahdan yang dibacanya di hadapan Mamak semasa acara lingku'an. Semasa sengaja menerima hukuman.

"Anak kijang loncat berlari,
Senang bermain di padang ilalang,
dasar kau seorang pencuri,
Mencuri hatiku bukan kepalang"

Yang lebih kelakar adalah Mamak salah anggap pantun itu memerlinya sebagai pencuri langsung mengirim surat "Berhentilah mengangguku. Aku mohon."Bagaimana mereka bercinta? Yang pasti seolah berlaku Deja vu kisah pertemuan mereka berulang tetapi berubah kondisi. Akhirnya Mamak dan Bapak akhirnya menikah dan melahirkan 4 orang cahaya mata yang berani, yang spesial dan yang sok tahu..

Tidak Sabar

Saya tidak sabar menunggu penerbitan buku pertama iaitu Amelia yang akan terbit pada tahun ini. Tidak sabar untuk mengetahui corat coret kisah Burlian, Pukat, Eliana dan yang pastinya mengenali lebih dekat watak Amelia. Saya dengan mudahnya memberikan 5 bintang buat buku ini. Noktah.

Isnin, 6 Jun 2011

Malaysia and Me: Writing CompetitionMonash Library: Cool but..They have small collection of books but it's still ok..


I went to Monash lately and get into their library which is very cool and have a great interior design. They have red sofa, colourful pillow on the floor, glass writing panel, lots of computers (more than what they need) and more. The furniture is exotic and cool. Despite having such a great facilities the students were not that grateful to take a good care of them. However I also think that their librarian also need to do their work and not just sitting around..I think, UM should adopt this kind of panel. It's cool and students can do free discussion in the library there.


Thrash on the sofa.. Not a good attitude.. Throw them into the dustbin!
To tell you the truth, this is not the only one, they were more of them on the floor..
I never found thrash on the floor in UM's library.. not yet..


The books were not in order... I can't believe that it was the same for the whole week. It's like they were not being arranged for a few days. aha?


I love those colourful pillows lay down on the floor. Students can just hang around sitting on pillows, using laptops on the Japanese style table and lean back on the wall. Refreshing!
With lots of computers offered on the first floor, they still can borrow iPads and notebook from the library if they need to.. Awesome!

Ahad, 5 Jun 2011

Jawi: The Novel


I do not remember when is the last time I read Jawi.. Then I was so exited to read one when I saw it at Perpustakaan Negara. However, I'm not a fan of the book. It was left unfinished. Huh? thats all of my story..Songket Berbenang Emas

It's all about a girl named Dahlia who faced a lot of problems in her life since her mother is sick and sent to 'Hospital Bahagia'. She had to raise her siblings by herself. Finally, she's successfully get a scholarship and went to Japan to further her study. Before went to Japan she was engaged with his beloved boyfriend. The end.

p/s: It's all written at the back of the book..

Khamis, 2 Jun 2011

Fantasy
People said when dreams being kept too long it became fantasy. I believe in fantasy. I think. Still believe.

Being optimistic with life sometimes made us feel a little bit tired. It is tiring. Sometimes we just wanted to follow the flow and drift together with it. Change is something that we want to avoid. Change is like an enemy to us.

The fact is, we need to do a lot of decision that will make a lot of change in our life. We have to choose something over another. However, I believe that we have to make the decision by ourself. We have to. If you made the decision by yourself, there will be nobody to be blame for it. Do not make a decision to please others. It is not the best way to achieve the decision.

The point is;

"Dear beloved, do as you please and do not care about what others have to say. Pleasing others is an unachievable objective."


Full stop.

p/s: However, please do not do anything that breaking the law and shariat. heh.. (^_^)