Isnin, 23 Mei 2011

Aku dan Ikhwanul Muslimin

" Di antara orang-orang yang beriman itu ada orang-orang yang menepati apa yang mereka janjikan kepada Allah; maka di antara mereka ada yang gugur. Dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu (apa yang telah Allah janjikan pada mereka) dan mereka tidak sedikitpun mengubah (janjinya)."

Buku ini membawakan sisi cerita penglibatan Dr Yusuf Al Qaradhawi di dalam pergerakan Al ikhwanul Al Muslimun. Dari zaman remaja sehingga bergelar seorang mahasiswa. Beliau mengalami beberapa zaman pemerintahan presiden yang berlainan.

Permulaan

Bahagian awal buku lebih banyak menceritakan mengenai penglibatan awal beliau di dalam pergerakan Ikhwan. Bagaimana beliau bergerak aktif memberikan ceramah di pelbagai tempat. Sebagai pendakwah muda beliau sangat bersemangat, malah beliau sanggup melalui pengalaman yang sukar seperti tidak sempat berbuka puasa, tidak mempunyai duit untuk menaiki bas dan sebagainya.

Penjara

Kisah hidup beliau dan para ikhwan di penjara benar-benar memberikan kita gambaran yang dahsyat terhadap penentangan pemerintah terhadap ppertubuhan Islam ini. Namun semuanya bermula daripada sikap kumpulan Nizam Khas di dalam Ikhwan yang melaksanakan pembunuhan ke atas seorang hakim.

Bermula daripada sikap Nizam Khas inilah menurut Dr Yusuf sebagai punca utama dakwah Ikhwan disalah erti oleh pelbagai pihak.

Penjara Pusat Perkembangan Ilmu

Semasa ramai para Ikhwan dimasukkan ke dalam penjara, keadaan penjara berubah menjadi kawasan pusat perkembangan ilmu dan dakwah Islam. Perbincangan mengenai kitab-kitab dijadikan rutin dipenjara malah bacaan mathsurat juga diamalkan. Menarik, sesuatu yang di sangka menjadi beban rupanya menjadi aset kepada para ikhwan. Malah hubungan persahabatan di antara mereka juga semakin mantap. Beliau malah berkata " sesuatu perkara yang sukar jika di hadapi beramai-ramai pasti berubah menjadi nikmat seronok."

Cerdik

Dr Yusuf Qardhawi adalah seorang yang sangat mementingkan pelajaran. Beliau tetap mengulangkaji pelajaran di dalam penjara walaupun belum pasti beliau mendapat kebenaran untuk mengambil peperiksaan. Beliau sering mendapat hadiah daripada kejayaannya malah pernah menerima tempat pertama di dalam pelajarannya.

Insaf

Saya insaf membaca kisah pengorbanan beliau dan para ikhwan yang lain. Jika ingin dibandingkan dengan pertubuhan dakwah di Malaysia jauh panggang dari api. Di Malaysia ancamannya tidaklah sehebat seperti di mesir. Para pendakwah di Malaysia harus banyak bersyukur dan meningkatkan usaha dakwah mereka.

Keseluruhannya buku ini adalah sebuah bukti terhadap perjuangan Dr Yusuf Qardhawi di dalam ikwanul mulimin. Pengalaman beliau juga menjadikan beliau sepertimana beliau sekarang. Luar biasa.Khamis, 19 Mei 2011

Jangan Pukul Rata!
Baru-baru ini kami di Goodreads membincangkan mengenai budaya membaca di kalangan rakyat Malaysia. Pelbagai alasan yang diberikan sehingga ada yang menyalahkan harga buku. Walaupun saya tidak sepenuhnya bersetuju bahawa harga buku yang mempengaruhi rakyat Malaysia daripada membaca namun saya tidak menolak bahawa ramai juga yang tidak dapat membaca kerana tidak mampu untuk membeli buku. Ya, ada.


Jangan Pukul Rata

Keseluruhannya terdapat pelbagai buku di pasaran, namun tidak semuanya mempunyai harga mampu beli bagi golongan pertengahan. Ini adalah realiti. Apa yang membuatkan saya kecewa adalah terdapat segelintir yang sekadar memperlekehkan golongan yang menyatakan dengan jelas bahawa beliau tidak mampu untuk membeli buku. Kita janganlah memukul rata semua orang mampu memperuntukkan wang khas untuk buku seperti kita. Sedarlah ramai juga tidak mampu!


Kos Sara Hidup

Realitinya, kos sara hidup yang tinggi dan beban hutang yang pelbagai yang dihadapi oleh sesetengah orang mungkin tidak dialami oleh kita. Mungkin kita sendiri tidak pernah mengalami kekurangan wang hanya untuk membeli susu anak sehingga setiap sen pun akan dikira dan tidak akan dibazirkan. Ramai juga yang suka menggalakkan anak mereka membaca namun tidak mampu membeli bahan bacaan terkini yang boleh merangsang minat membaca anak mereka.

Ibu bapa kini juga pasti lebih mementingkan pembelian buku-buku pelajaran berbanding bahan bacaan tambahan yang lain kerana ianya pasti melebihi daripada bajet yang diperuntukkan. Penghujung tahun lepas, saya pernah bekerja seketika di sebuah kedai buku dan saya mendengar keluhan ibu bapa ini yang sekadar mempunyai pendapatan di antara 2 ribu ke 4 ribu. Mereka sanggup mencari buku-buku tersenarai yang perlu dibeli di kedai yang menawarkan potongan harga berbanding membeli terus dari pihak sekolah agar dapat mengurangkan kos buku. Keadaan ini lebih terasa di kalangan ibu bapa yang mempunyai anak yang ramai.

Mengkritik manusia lain yang tidak mampu membeli buku dengan menyuruh mereka memberi keutamaan di dalam pembelian buku. Kita hanya berandaian mereka mengutamakan perkara lain di dalam pembelian barang. Keutamaan sesuatu perkara kepada setiap manusia adalah berbeza mengikut situasi. Mungkin sesekali sesorang memang perlu membeli kerongsang baru kerana kesemua kerongsang yang dimiliki sudah rosak. Jangan pesimis, jangan rasa diri sendiri pun bagus kerana membaca buku.

Perpustakaan

Jika perpustakaan di Malaysia ini adalah sangat mudah diakses barulah cadangan ini relevan. Buku-buku di perpustakaan sekolah juga jarang di kemaskini dengan buku-buku baru. Jika di Universiti sendiri buku-buku baru agak lambat untuk ditemui tersusun di rak-rak, inikan pula perpustakaan kampung dan sekolah.

Namun begitu, saya memang sangat bersetuju bahawa meminjam dari perpustakaan adalah salah satu alternatif. Alternatif terbaik buat saya sekarang walaupun saya masih tidak berpuas hati kerana gagal menemui buku yang saya inginkan.

Kesimpulannya, mesej yang saya nak sampaikan di sini adalah "Masih ada yang mahu membaca, namun tidak mampu dari segi material".. Jangan pukul rata semua orang!

p/s: Phew.. lega lepas tulis ni.. haha


Ahad, 15 Mei 2011

Dwilogi Cinta Andrea Hirata!"... seumpama catur, hidup sedikit banyak bak reaksi atas pilihan sulit yang silih berganti.."


Padang Bulan

Permulaan yang sedikit perlahan dan tidak menampakkan arah tuju cerita membuatkan saya sedikit ragu akan keistimewaan novel ini. Nyata memang Padang Bulan adalah sebuah pengenalan sahaja seakannya kepada cerita yang sebenar.

Kisah Enong seolah mati. Tetapi yang utama adalah kisah Ikal dan cintanya terhadap gadis Tionghua, A Ling. Temanya barangkali, keagungan perasaan cinta. Cinta yang hanya terhadap satu sahaja. Kelakar, namun cinta memang mampu menggerakkan manusia membuat pelbagai perkara, tidak kira cinta apa sekalipun. Cinta terhadap aktiviti pengintipan membawa kepada kegiatan detektif swasta M. Nur terus berjalan. Kecintaan terhadap A Ling membuat Ikal sanggup cuba menentang berbagai acara.

Namun Padang Bulan sekadar itu.


Cinta di Dalam Gelas

Menarik. Kisah semangat mempelajari catur Maryamah buat saya bersemangat. Seolah-olah tiada kesulitan langsung di dunia ini yang tidak boleh kita hadapi. Dengan semangat dan azam beserta usaha yang strategik malah kerjasama berkumpulan perkara yang mustahil pun boleh berlaku.

Kisah Enong bersambung di bahagian kedua dwilogi ini nyata memuaskan hati ramai. Saya apatah lagi. Malah buku kedua ini berlebihan pula lelucon Andrea Hirata. Saya terkekek-kekek ketawa di dalam LRT. Tidak tertahan dengan jenakanya. Terutamanya jika bersangkut dengan Detektif M. Nur. Menulis namanya sahaja sudah membuatkan saya tersenyum. Pasti orang di sekeliling ingat saya mempunyai penyakit gila nombor 27. haha.. (tak faham? baca buku ini.. hehe)


Jose Rizal

Tersenyum lagi. Merpati belaan Detektif ini nyata menjadi salah satu watak kegemaran saya. Apatah lagi watak tuannya, Detektif M. Nur adalah pencetus ketawa saya. Ketawa yang membuat orang sekeliling pelik dengan tingkah laku seorang perempuan bertudung litup namun tidak malu langsung ketawa sendirian. Awas, jangan pernah membaca dwilogi ini di tempat awam, jika tidak pasti dituduh gila. haha..


Politik

Seperti biasa penulis Indonesia sering sahaja menulis karya pasti memasukkan elemen politik. Keadaan rakyat yang melepak di kedai kopi dan mengutuk kerajaan ditampilkan oleh Andrea Hirata sudah pasti bukan sekadar penghias cerita. Ianya menampilkan sisi tidak puas hati dan penilaian rakyat terhadap pemerintah. Sering disebut adalah mengenai wakil rakyat yang tidak berguna, ahli politis yang rasuah dan menteri pendidikan. Walaubagaimanapun, Andrea tidak berlebihan menunjukkan rasa tidak puas hati itu, malah rasional dalam menulis berkaitan pemerintah Indonesia.

Namun begitu, nyata Andrea juga dengan jelas menampilkan sisi kecintaan rakyat Indonesia terhadap negaranya melalui penampilan kesemua warga tidak kira Tiong Hua berseluar pendek, melayu berkain pelekat, muda mahupun tua menghormati lagu kebangsaan Indonesia dengan berdiri. Ini adalah teknik penulisan yang menarik menunjukkan kesatuan rakyat walaupun mereka saling tidak bersetuju antara satu sama lain.


Menarik

Sikap ketidakterbukaan rakyat Indonesia terhadap keterlibatan wanita di dalam sesuatu perkara juga ditampilkan oleh Andrea apabila ramai yag tidak bersetuju apabila Maryamah ingin ikut bertanding catur yang dianggap permainan untuk laki-laki sahaja layaknya. Sedikit unsur kebebasan dan feminisme juga ditonjolkan melalui watak Maryamah dan Selamot.

Lebih menarik apabila Maryamah perlu memakai burkha atau penutup wajah (purdah) semasa bertanding. malah penghadang tabir nipis juga diletakkan untuk mengelakkan daripada kedua pemain yang berlainan jantina daripada berpandangan. Semuanya kerana Syariat Islam.


Puas

Pengakhirannya walaupun sekadar Maryamah unggul dengan catur namun puas buat pembaca. Semangat dan bahagia seolah menyimpul keseluruhan kisah ini. 4 bintang buat Cinta Padang Bulan dan 5 bintang buat Cinta di Dalam Gelas. Noktah.

Rabu, 11 Mei 2011

Alone on A Wide Wide Sea


"Even if things don't seem to be working out quite as you'd like them to, you need to feel they're going to, that all will be well in the end"

Great Storyteller

Every time I read Michael Morpugo's books it always made me feel like there is a hole inside my heart. It always left me thinking about my own life.

He is indeed a storyteller. He writes it simply from his heart, it felt like the book is talking to it's reader. The words is simple and his book is great for children. I cry and thinking deeply of his words.

What I like the most of this book is it's seem so real. He writes from two perspective that is the father who once is only a little boy and another part is from his daughter's perspectives. I love the father's parts more, indeed this is his story after all.

I Like

The book start with an end. I like it though. He always write something that show the bad effect of war. It always showed that he hates war. This book also explains how British children were sent to Australia because they are orphaned. It was one time thought convenient to pack up your troublesome people, whether they were convicts or simply unwanted or orphaned children, and ship them off to what were then the colonies - mostly Canada, New Zealand and Australia. Some get lucky, have a better life. Some just get into more trouble and live a bad life.


The Time

I also agree that we live in our childhood life more than the times take. We remember more of our childhood moments compare to our old life. Time also seem to run faster when we are older. It's just run. a year seems shorter than it was before. It's just true.

I hope my goodreads friends will try to read Michaels Morpurgo's book. He is a great story teller. Trust me!

Khamis, 5 Mei 2011

Misteri Firaun Musuh Para NabiSejarah

Sekiranya anda merupakan seorang peminat sejarah dan berminat mengetahui mengenai firaun dan sejarah Mesir buku ini merupakan buku yang bagus buat anda. Walaubagaimanapun tidak tepat untuk mengatakan misteri siapa firaun yang dikaitkan dengan Nabi Yusuf dan Nabi Musa telah dirungkaikan melalui buku ini kerana semuanya masih dalam bentuk teori yang sekadar diperjelaskan teorinya oleh penulis. Entah, ini kesimpulan saya.


Memadai

Namun begitu, saya berterima kasih dengan penulis yang menulis secara jujur kesemua teori dan menulis pendapat beliau secara logik pendapat mana yang boleh ditolak dan diterima. Lebih menarik, penulis menutup penulisan beliau dengan menggalakkan perbincangan dan persoalan. Benar, memang banyak yang perlu dipersoalkan kerana hanya beberapa bab sahaja yang membincangkan perkaitan firaun yang disebutkan di dalam al-Quran, walaubagaimanapun saya masih berpendapat penulisan ini sudah memadai.


Paling Menarik!

Sejarah piramid adalah maklumat paling menarik yang saya paling sukai. Rupa-rupanya pembinaan piramid mempunyai peringkat-peringkatnya juga. Dari binaan tiada bentuk sekadar memastikan mayat tidak terbuka kerana angin akan menerbangkan pasir di atas mayat ianya berkembang menjadi binaan bertingkat dan sehingga menjadi piramid sempurna. Menarik! Gambar yang jelas juga diselitkan di dalam buku ini. Saya teruja dengan maklumat ini.. haha

Panduan kembara

Selepas usai membaca keseluruhan buku ini saya seolah ingin segera terbang melihat sendiri Mesir dan piramid-piramid di Mesir. Bukan sahaja Mesir, malah saya teruja ingin melihat piramid-piramid di Sudan. Ya, di Sudan juga mempunyai piramid! Piramid di Sudan lebih kecil dan binaannya tidak sekukuh di Mesir.

Buku ini adalah panduan kembara yang menarik buat sesiapa yang mahu mengembara di Mesir. Gambar-gambar yang diselitkan bersama informasi pasti memudahkan kita memahami tempat-tempat yang bakal dilawati di Mesir. Tindakan penulis yang menunjukkan sedikit cara memahami tulisan hieroglif memang bijak. Anda pasti teringin mencari tulisan tersebut dikalangan pahatan batu, dinding makam, patung batu firaun malah mungkin anda juga menjadi lebih teliti semasa melawat muzium kerana anda sudah tahu satu dua maksud tulisan hieroglif!

Keseluruhannya buku ini adalah buku yang mengumpulkan maklumat yang mungkin kita boleh temui jika kita mampu mencarinya sendiri, namun buku ini memudahkan kita memahami dengan mudah sejarah Mesir purba secara ringkas. Atas usaha penulis ini, malah penulisan yang menarik dengan bahasa yang baik, lima bintang buat Afareez Abd Razak.


Buku

Kulit tebal dengan ilustrasi menarik ditambah dengan warna penuh diseluruh mukasurat. Buku ini cantik dan sesuai dijadikan hadiah. Walaupun masih banyak gambar yang tidak begitu jelas yang dimasukkan, ianya masih lagi boleh diterima. Nasihat saya, penulis perlu lebih teliti memilih gambar yang perlu dimasukkan ke dalam buku. Jika boleh pastikan ianya benar-benar memberi maklumat kepada pembaca.


p/s: I learn a lot from this book. I just want to give 4 stars but I think he have a great writing skills, so 5 stars to him.

Aku, Dia dan Pustaka Biru...


Sejak akhir-akhir ini saya dilewati rasa sukar menulis dek kepenatan mungkin.. Entahlah.. Sudah dua tiga buah buku yang telah terlepas daripada diulas di blog ini...

Sekadar mencari tempat teduh di Amcorp Mall kerana hujan lebat semasa ber'joging' di Taman Jaya, sempat juga saya menghabiskan Aku, Dia dan Pustaka Biru ini di Popular. Tertarik dengan tajuk Pustaka Biru, membuatkan saya terus membaca keseluruhan komik ini.

Walaupun berkisar tentang cinta biasa namun perasaan watak utama lelaki yang sangat meminati atau boleh dikatakan gila buku benar-benar menjadikan kisah ini menarik. Bayangkan beliau memelihara dan memulihara buku di pustaka ini dengan baik malah membenarkan penduduk setempat meminjam buku dari pustaka peribadi beliau dengan percuma.

Perasaan saya kuat mengatakan bahawa penulis juga seorang yang sangat meminati buku dan mempunyai falsafah sendiri mengenai buku. Antara pendapat beliau tentang buku yang secara tidak langsung saya juga berkongsi pendapat yang sama adalah:

" Buku yang baik adalah buku yang membuatkan kita ingin bercerita mengenainya dengan orang lain"

Seperti yang saya lakukan, buku yang bagus pasti ulasan yang saya berikan akan panjang dan banyak yang saya ingin ceritakan. Berbanding buku yang biasa-biasa sahaja saya pasti akan menulis secara berbasa basi sahaja.

Walaupun ini adalah sebuah komik cinta, ada juga perkara lain yang saya pelajari daripada komik ini. ( haha macam ulasan bela diri pula..)