Rabu, 16 April 2008

Ilmu Yang Berkat

Semalam Dr. Zaharudin sempat memberikan tips-tips akhir kepada mahasiswa UM yang hendak menyambut musim peperiksaan yang dah tersangat hampir ni.

Antara pesanan beliau, jangan meniru kerana haram..

Jangan bertanya soalan yang bocor kerana itu adalah haram...

Dan pekerjaan serta rezeki dari keputusan kita yang haram adalah haram...

Tetapi, jika terlanjur pastikan ilmu kita seiring dengan result yang kita dapat barulah ilmu yang dapat adalah berkat.

Teringat saya akan cerita yang dibaca dalam Readers digest menegnai kisah peperiksaan, kita sambung lepas ni plak...

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ana terkilan sebenarany a melihat gerakan dakwah pmium. Ana adalah ahli di dalam pmium. Mungkin blog ini merupakan wadah yang sesuai untuk ana nyatakan pandangan . Walupun exco dakwah tiada blog tapi mungkin bloggers PMIUM yang lain boleh ambil iktibar tentang teguran ana ini.
Kenapa dakwah lembab sangat. Kita asyik berdemontrasi , masuk PRU buat itu , buat ini. Tapi berapa peratus kesannya terhadap madu kita di kampus . Pada ana ahli pun tak tercaunter, muslim jga begitu, apatah lagi yng bukan non muslim
Ana paham kita adalah badan dakwah, tetapi biarlah nampak gelombang dakwah tu sikit. Jangan hanya Sekadar Nampak Gah pada MISI PMIUM sahaja ..kalu boleh biar Nampak realiti..Dakwah perlu Nampak bergerak sentiasa..dakwah tidak pernah kenal henti.
Golongan bercouple apa tindakan PMIUM..di mana gerakan BADAR yang satu ketika dahulu wujud dengan gahnya..Jika ahli lembab bagi motivate ..ini peranan sebagi seorang leader. Bukan berpeluk tubuh tunggu datang masalah baru hendak menggelabah…masalah kebajikan ahli ada Dakwah PMIUM ambil berat..?
Dakwah bukan setakat PZM, . Bagi Kuliah dan sebagainya. Nak fikir pasal dakwah ni bukan hanya di bawah tanggungjawab pengerusi dakwah sahaja, semua pimpinan perlu fikir dan bantu dakwah PMIUM ni…
Minta maaf jika teguran ana sedikit tidak beradab,,tapi ana nak ssangat- sangat nak lihat dakwah PMIUM ni betul- betul Nampak gelombangnya..kalu boleh bair ahli PMIUM ni tidak takut nak pakai “BAJU” pmium tu sendiri.

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.